Predici si cuvantari audio

Sinaxar

Newsletter Manastirea Partos

construimcatedrala.ro

Vineri, 22 aprilie a.c., cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, la sala „Christiana”a Mănăstirii „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”, a avut loc desfășurarea lucrărilor primei ediții a Simpozionului interjudețean „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou – ocrotitorul Țării Banatului” organizat de Școala Gimnazială „Anghel Saligny” din Banloc în parteneriat cu Mitropolia Banatului / Arhiepiscopia Timișoarei, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Primăria comunei Banloc, Mănăstirea Partoș, Parohia Ortodoxă Banloc, precum și cu alte multe instituții de învățământ din mai multe județe din țară (Caraș - Severin, Arad, Bihor, Harghita, Argeș, Sibiu, Olt, Constanța).

Evenimentul se înscrie pe linia unor ample manifestări care sunt organizate în acest an în Eparhia noastră cu prilejul aniversării a 360 de ani de la nașterea în Cer a Sfântului Ierarh ocrotitor al Banatului și a 60 de ani de la canonizarea sa. Un număr remarcabil de dascăli coordonați de doamnele profesoare Claudia Bilanin și Ecaterina Vasilica Chiu de la Școala din Banloc și-au dat mâna pentru buna reușită a proiectului, implicând și tineri talentați de la școli din diverse părți ale țării. Rezultatele au fost cu adevărat impresionante: 268 copii din 38 de școli și grădinițe au realizat un număr de 319 lucrări, 29 elevi au compus poezii, 35 cadre didactice au participat cu 27 de lucrări științifice, 8 cadre didactice au realizat prezentări PPT, iar alte 11 au realizat 10 proiecte educaționale. O parte din lucrările realizate au fost expuse în expoziția „Minți luminate, mâini dibace” ce va funcționa pe toată durata sărbătorilor pascale în câteva din sălile Centrului social al Mănăstirii. Amintim de asemenea că toate lucrările pregătite pentru acest simpozion au fost adunate și tipărite cu ajutorul Primăriei Banloc într-o revistă omagială purtând același titlu cu simpozionul - „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou – ocrotitorul Țării Banatului” - și care a fost oferită participanților la sosirea lor dimpreună cu mapele de lucru.

Programul zilei a început prin primirea invitațiilor în incinta Mănăstirii, închinarea la mormântul Sfântului Iosif cel Nou și săvârșirea unui Te-Deum în biserica mare. După o scurtă pauză participanții s-au reunit în sala Christiana pentru derularea propriu zisă  a programului. Acesta a debutat cu un cuvânt de bun venit adresat de Starețul Mănăstirii tuturor participanților, după care au luat cuvântul rând pe rând d-na Marinela Jurchița, directorul Școlii Banloc, dr. Cornel Toța, primarul comunei Banloc, d-nul Marcel Miclău director executiv AJOFM, d-l Varga Ștefan, primarul comunei Livezile, d-l Vasile Todi, președintele Uniunii jurnaliștilor din Banat, d-na Mihaela Raducea din partea Universității de Vest, părintele Ciprian Boșca, preot paroh Banloc. Câteva momente artistice susținute de elevi ai școlilor din Banloc, Deta, Livezile au făcut trecerea la următorul moment al întâlnirii când referatele pregătite din timp de profesorii vorbitori au fost susținute în cadrul celor două secțiuni care au lucrat în paralel: cea științifică și cea didactică. La încheierea prezentărilor, toți participanții s-au reunit în plenum unde a urmat festivitatea de premiere a lucrărilor copiilor pregătite pentru acest eveniment. Diplomele au fost înmânate de doamna director Jurchița Marinela, iar părintele stareț Varlaam a oferit organizatorilor și ostenitorilor medalii omagiale care amintesc de dubla comemorare din acest an  Sfântului Iosif cel Nou. Un mic recital de muzică clasică și o agapă pregătită de Mănăstire și Primărie au încununat frumosul program al acestei zile.

Într-adevăr, a fost o experiență frumoasă de cinstire a Sfântului ierarh ocrotitor al Banatului la reușita căreia, pornind de la inițiativa Școlii Generale din Banloc, mai multe instituții centrale și locale și-au dat mâna. O importantă mărturie de credință și un autentic act de cultură venit din acest colț de țară care arată încă odată că oameni și instituții pot trăi împreună în pace și bună înțelegere și pot contribui la mai binele obștesc. Nădăjduim că acest fericit eveniment va deveni o frumoasă tradiție ce se va repeta în fiecare an, cu valențe mereu noi.